Zeventiende Van-Dijck-Orgel-Concert

Zondag 30 oktober 2022
Kerk O.L.V Tenhemelopneming
Aanvang 14.30 uur.

Helmondse stadsorganist Jan van de Laar bespeelt het historische Van Dijck-orgel in de Handelse kerk.

Sinds de restauratie in 2005 kan dit monumentale orgel weer voor de erediensten gebruikt worden. Jaarlijks wordt er een gastorganist uitgenodigd om een orgelconcert te komen verzorgen. Ze zijn allemaal erg lovend over de prachtige klank van dit 17-e eeuwse kunstwerk. Even enthousiast als de muziekminnende bezoekers.

Jan van de Laar behaalde het diploma solospel orgel met onderscheiding van muzikaliteit aan het Utrechts Conservatorium.
Vervolgens studeerde hij klavecimbel en piano.

Als organist en dirigent is Jan van de Laar sinds 1976 verbonden aan de St. Lambertuskerk te Helmond waar hij het historische orgel van Guilaume Robustelly uit 1772 bespeelt.

Verder is hij actief als dirigent van het koor Nuove Musiche.
Hij treedt veelvuldig op als solist en begeleider/ contiunuo-speler in Nederland en was inmiddels in veel Europese landen te gast bij instrumenten van importantie.  Jan van de Laar  maakte veel radio-opnamen voor de verschillende Nederlandse omroepen en BBC. Maakte opnames op historische orgels in Oostenrijk (o.m. Zwettl-Stiftkirche) en in Italië (o.m. Pistoia-Dom).

Jan van de Laar is vanaf 1 januari 2009 voor het Robustelly-orgel benoemd  tot stadsorganist van de gemeente Helmond.
Hij nam in 2013 het initiatief tot het oprichten van het College van Stadsorganisten in Nederland.

U bent van harte welkom op zondag 30 oktober a.s., 14.30 uur, om dit concert bij te wonen in de Handelse kerk. Na de orgelbespeling is er de mogelijkheid om het monumentale orgel te bezichtigen en zal er desgewenst ook uitleg gegeven worden.
De toegang is gratis; na afloop krijgt u de gelegenheid om een vrijwillige bijdrage te geven om de kosten enigszins te dekken.

Wij hopen u te mogen begroeten.
Stichting Erfgoed Handel

Deel dit artikel: