Kapelhoeve Den Duijtsen Meester 1934, op de plek van de oude Bron
De tekst op de foto geeft aan van waar deze foto genomen is namelijk aan het begin van de Pastoor Castelijnsstraat. De straat was nog niet verhard en de auto geeft aan dat deze foto ergens in de twintiger jaren van de vorige eeuw gemaakt zal zijn.
Nog zo’n mooi plaatje genomen vanaf de Handelse Bergen. De latere Pelgrimsweg is nu nog een zandweg.
Het is lastig om je voor te stellen van waar deze foto is genomen. Het huis helemaal rechts is de oude schoolmeesters woning. De Onze Lieve Vrouwestraat is nog niet verhard. En is dat nou een straatlantaarn daar langs de weg?
De Pastoor Castelijnsstraat vanaf het begin van de rector Coppensstraat (Boterhammesteeg) met rechts het elegante woonhuis van Driekske Kuipers. Beide straten zijn in 1920 onverhard en de Landmeerseweg bestond nog helemaal niet. Ook is er nauwelijks sprake van bebouwing.
Pastoor Castelijnsstraat 49. De fietsenwinkel van Mies Donkers. Voorheen was dit het cafe van Dina de Groot.
Plattegrond van het ‘gehucht’ Handel. De Grintweg werd later Pastoor Castelijnsstraat. Dit kaartje laat zich lekker bestuderen.
Slagerij van de Ven binnen.
De engelen op hun originele zuilen en op hun oorspronkelijke plek aan het begin van het processiepark. Rechts het Wonderbare Putje. Elders op de website kun je in een artkeltje terugvinden wat er op de zuilen heeft gestaan.
Handels straatbeeld 1950. De Onze Lieve Vrouwestraat. Rechts café De Linde van Hannes Bouw, midden café Piet van Eldonk en links de winkel van Jan van den Brand.
De Onze Lieve Vrouwestraat met de hoek van het pand van de fam. Bouw.
Zicht vanuit de Pastoor Castelijnsstraat op de kerk in 1920
1920. Pastoor Castelijnsstraat met zicht op de kerk en rechts de ‘boerderij van Smulders.
Impressie De Handelse Hoeve.
Een tijdsbeeld uit de vijftiger jaren van de twintigste eeuw. Een mooie veranda met nog lege tafeltjes en stoelen. Het zal op een zondagochtend geweest zijn nog voor de kerk uit was.
Een naoorlogse bus van fa. de Wit aan de Strijbosscheweg.
De Sint Jozef van Calasanzschool in 1970. Beatlekapsels waren toentertijd gemeengoed. Boven de deur prijkt de tekst R.K. BYZONDERE SCHOOL.
De Hoeve Handel in de jaren 50. Toen nog bewoond door de familie Piet de Wild.
Handels eerste schooltje. Foto uit 1925 met Ad en Sina Kalkhoven.
Dit is de poort aan de korte gevelzijde (noordzijde) van de Handelse Hoeve. Onder de poort staat Jan Neuijen. Goed is te zien hoe hoog je de poort kunt inschatten. En dat deze poort veel in gebruik was is te zien aan de sporen van fietsbanden en schoenafdrukken in het zand.
De Maria kleuterschool in 1967 aan de hoek Pelgrimsweg / Geldropstraat.
De onverharde Heereveldseweg, karrespoor met een fietspad ernaast. In het huis links begon Hannes de Wit een manufacturenzaak naast zijn café. Later werd dit café d’n Hert. De boerderij rechts is Pater Petrusstraat 2. De bomen voor en naast deze boerderij behoren nu tot de oudsten van de gemeente Gemert Bakel.
Geen alledaags plaatje vanaf de Boskant.
De Pelgrimsweg was toen nog een zandweg. Het gebouw net rechts van het midden is de Jozef van Calasanz school, later vervangen door de Havelt en deze werd later kindcentrum de Havelt.
Zicht vanaf de latere Pelgrimsweg op de zuidzijde van de ‘boerderij van Smulders’. Door de bomen is nog net de kerktoren zichtbaar. Ergens vroeg in de twintigste eeuw.
Zicht op de Handelse Hoeve vanuit de Onze Lieve Vrouwestraat. De poort aan de straatzijde is nog intact. De hoeve werd in 1964 gesloopt. Net voorbij de hoeve is nog de oude schoolmeesterswoning van Ad en Gesina Kalkhoven te zien. Let ook eens op de houten elektriciteitspalen links en rechts van de weg.
Pelgrimsweg 5. Van 1933 tot 1977 was hier slagerij van de Ven gevestigd. Maar Driek en Narda bleven er tot begin jaren '90 wonen. Bewijs daarvoor is de grote foto van buurtgenoot Prins Jan (Verbakel) die in 1990 Prins der Bergkneuters was.